Ако откриете мъртви птици, обадете се на 0700 122 99 или 112

От Изпълнителната агенция по горите разпространиха подробна информация за това как се разпространява птичия грип и за как да се разпознае болестта. Експертите са категорични, че ако открием болни или мъртви птици, не трябва да ги пипаме, а веднага трябва да се обадим на 0700 122 99 или 112.

По темата

Информация за ловците

Птичият грип е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици, характеризиращо се с тежки неврологични нарушения, кръвоизливи по различните органи и системи, увреждания в дихателната система, което може да доведе до 100% смъртност при домашните и диви кокошеви.

Веднъж проникнала на дадена територия, болестта нанася пагубни икономически и стопански загуби за птицевъдството и ловното стопанство.

Болестта e опасна за човека. Ето защо българският ловец следва стриктно да спазва мерки за безопасност при лов на пернат дивеч и боравене с диви птици!

Как се разпространява?

Дивите водоплаващи птици са резервоар на вируса в природата. При сезонните миграции те участват в разпространението на болестта в отделните държави и континенти.

Те са основен източник за зараза за домашните птици, чрез директен контакт около водоемите и влажните зони, както и индиректно чрез фекалиите, съдържащи високи концентрации на вируса.

Един от пътищата за разпространение на заболяването е неправилно обезвреждане на отпадъците при оползотворяването на пернат дивеч.

Как да разпознаем болестта при дивите птици?

При дивите патици и други водоплаващи птици вирусите на инфлуенцата се намножават в слаба степен, като не предизвикват видими клинични признаци.

При фазаните и други диви кокошеви птици високопатогената инфлуенца причинява много висока заболеваемост и смъртност, които могат да достигнат 100%. В тези случаи са характерни кръвоизливи и некротични процеси по вътрешните органи, подуване на главата, врата и краката, некоординирани движения, парези, диария и смърт.

Досега в България смъртност от инфлуенца е наблюдавана при лебеди, пеликани и чапли.

Всеки случай на висока смъртност при диви птици, както и такива с некоординирани движения, следва да се счита за съмнение за птичи грип.

Мерки, които следва да бъдат спазвани

Незабавно уведомяване на официален ветеринарен лекар за всяка висока смъртност при диви птици и констатиране на птици с некоординирани движения.

Незабавно уведомяване на официален ветеринарен лекар за всяко изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляния пернат дивеч.

Стриктно спазване на лична хигиена при боравене с трупове на пернат дивеч.

Стриктно взимане и предоставяне на проби за изследване (цял труп на птица), съгласно инструкции от официален ветеринарен лекар.

След първичната обработка на отстреляния пернат дивеч, обезвреждане чрез загробване или изгаряне на перушина, черва и други отпадни продукти. В никакъв случай такива странични продукти не бива да бъдат оставяни в природата или дворовете, тъй като те могат да бъдат потенциален резервоар и източник за зараза.

Стриктно спазване на инструкциите и сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните.