"Това е абсурдно и нелепо", коментира бизнесменът

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Иво Прокопиев по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“, съобщиха от държавното обвинение. 

По темата

По същото досъдебно производство обвинение вече получи бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и предстои предявяване на обвинение на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. 

Прокопиев е разследван за това, че  в периода месец май - месец юни 2011 г., умишлено  е улеснил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията. Прокопиев е с мярка за неотклонение “Подписка“.

Самият той коментира обвинението си като "абсурдно, нелепо и нямащо нищо общо нито с фактите и с правото".

"Следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившият финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на ЕВН. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил", заяви Прокопиев. 

"В същността си „обвинението“ е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки. Оценявам цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически", коментира още той.