Няма да се плаща и за непочистени тротоари и квартални улици

Солени глоби за снегопочистващите фирми в София. Десетки хиляди левове ще са санкциите за тези, които се забавиха с почистването снощи и това доведе до километрични задръствания в пиковите часове, в столицата. Защо снегорините закъсняха и колко ще им струва това?

17 000 лв. струва една обработка на бул. "Цариградско шосе", поне толкова ще е санкцията за фирмата, която снощи се забави с почистването на ключовия булевард и това затрудни шофьорите, които се прибираха от работа по това време. От фирмата пък обясниха, че работата им е била блокирана от стотиците автомобили по улиците в пиковия час и на обилния снеговалеж и на това се дължи забавянето. Ще бъде глобена и още една фирма за несправянето със снега снощи. Точната сума на санкциите обаче все още не е ясно. Едно цялостно снегопочистване на София струва между 600 000 и 700 000 лв.

По темата

Така изглеждаше бул. „Цариградско шосе” снощи. След обилния снеговалеж булевардът беше покрит със сняг. Това доведе и до километричното задръстване в пиковия час, закъсня и градският транспорт.

„Снегорините бяха навън, но общо взето трудно се справиха при тази ситуация. Едва след като вече приключи трафика успяха да обработят”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За такова закъснение ще има и санкции, не само за бул. „Цариградско шосе”.

„За снощните обработки няма да им бъде платено, защото просто няма реален резултат, независимо че вината не беше само тяхна”, добави кметът на София Йорданка Фандъкова.

Няма да се плаща и за непочистени тротоари и квартални улици. А оказа се, това е голям проблем за всички, които не се движат с автомобили. Сред тях е и Мишо.

„Тротоарите са в ужасно състояние. Аз съм си взел обувки с големи грайфери, но все пак, където си е заледено, е хлъзгаво”, обяснява Михаил.

Тротоарите са отговорност на общината, но и на търговците и гражданите. Над 200 глоби са наложени на недобросъвестните стопани за непочистен сняг и лед от началото на снеговалежа.

„Градският транспорт изпитва затруднения, както виждате спирките не са почистени от снега, който снегорините хвърлят върху тях, хората трябва да прескачат преспи”, заяви Гергин Борисов от Гражданско сдружение „Спаси София”.

Днес автобус на градския транспорт аварира на кръговото кръстовище при Телевизионната кула, което доведе и до нови задръствания и проблеми с трафика. Шофьорът на рейса усетил, че нещо не е наред и разбрал, че едната му гума е пропаднала.

„Студено е, късат се гайките, чупи се това и това е от студеното. Винаги ще се случи и нова да е колата и при нея се случва”, обяснява Георги, шофьор на автобус на градския транспорт.

В такива ситуации на помощ идват от аварийно-спасителното звено.

„Другите сигнали са свързани с извозване на хора, закъсали в преспите,  екипите също обезопасяват почистващите машини, за да протича нормално почистването на пътните платна”, обясни Ваня Гръблева от Дирекция „Сигурност” в Столичната община.

Екипите се грижат и за премахване на опасни висулки. От началото на снеговалежа от звеното са откликнали на 300 сигнала, от тях около 30 на ден са за опасни ледени висулки. На фона на всички проблеми, столичани се похвалиха с почистени алеи в парка.

Традиционно, с непочистените тротоари, се увеличава и броя на пациентите, преминали през Травматологията на "Пирогов". За последното денонощие броят им надвишава 150, като най-много са тези с контузии по крайниците. 

Повече по темата гледайте във видеото.