Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата, поясни той

Категоричен съм – не беше добре за България аз да назнача служебно правителство. Можех, но не исках. Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Не съм аз този, който ще го предизвика. Най-доброто решение щеше да бъде заедно с Румен Радев да направим служебен кабинет. Това щеше да е най-доброто за България”, заяви държавният глава Росен Плевнелиев в специално интервю за "Здравей, България". 

По темата

На въпрос дали Огнян Герджиков е подходящ за служебен премиер, той коментира, че не може да каже лоша дума за него. Определи го като достоен председател на Народното събрание и заяви, че може да каже само добри думи за него.

Ген. Румен Радев спечели убедително изборите през ноември и аз искрено му пожелавам успех. Пожелавам му и да не допуска стратегически грешки, каквито и аз не допуснах”, каза още Плевнелиев.

Според него ГЕРБ не са имали друга опция за кандидат за държавен глава, освен Цецка Цачева.

Доколко тя беше избираема, ГЕРБ са преценили. Но аз мога да кажа, че тя е убеден демократ, прекрасен човек и страхотен председател в двете най-трудни Народни събрания”, коментира президентът.

ЗАД КУЛИСИТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ (ГАЛЕРИЯ)

Плевнелиев коментира и влошените отношения между него и вицепрезидента Маргарита Попова. През последната година те дори не са се виждали.

Въпреки тези отношения, не допуснахме да бъде нанесена каквато и да било щета на президентската институция, защото и двамата с нея, колкото и да сме различни, мислим и действаме институционално”, обясни Росен Плевнелиев.

Имаше спретнати протести срещу мен, в които около сто човека с партийно оцветени личности стояха пред президентството и протестираха. Тези хора ми поискаха оставката, а Маргарита Попова ги прие в своя кабинет и получи цветя от тях. Нямаше как да не си задам много въпроси и да не възникнат проблеми”, допълни президентът.

В тези протести са участвали Бисер Петното и Николай Бареков, който две години по-късно му се извинил и поискал прошка от него.

Цялото интервю с Росен Плевнелиев гледайте тук: