Това решиха депутатите в парламентарната комисия по регионално развитие

Дневна винетка за леки автомобили няма да има. Това решиха депутатите в парламентарната комисия по регионално развитие, предаде Дарик радио.

По темата

По-малко от месец, след като в Народното събрание беше гласувано предложението на Петър Славов и Мартин Димитров за въвеждане на дневна винетка и за леките коли, самите вносители оттеглиха идеята си, защото междувременно се запознали с аргументите на пътната агенция и се убедили, че няма да бъде икономически изгодно.

През месец декември депутатите гласуваха на първо четене въвеждане на дневна и тримесечна винетка за леките автомобили.

Единият от вносителите на предложението Петър Славов тогава беше категоричен, че това няма да доведе загуби за пътната агенция: "Повечето анализи показват, че всъщност загуби може би няма да има, даже напротив, ще има едно изсветляване, тъй като за съжаление доста хора по едни или други причини не си купуват винетка".

Само няколко седмици по-късно в парламентарната комисия по регионално развитие отхвърлиха идеята за дневна винетка за леки автомобили. Отново по предложение на Петър Славов:

"Предвид данните, които ни бяха предоставени, че на практика въвеждането на дневна винетка на този етап може съществено да затрудни събираемостта и да насърчи някои не добри практики и предпочетохме да успеем да удържим въвеждането на тримесечната винетка, което е значително по-важно за хората".

Депутатите решиха още, че въвеждането на тримесечна винетка ще може да стане факт най-рано през 2018 година.

Информация: Dariknews.bg