Той запуши гаража и остави кв. "Дружба" без автобуси

Протест на шофьор от градския транспорт остави няколко столични квартала без автобуси рано тази сутрин. Недоволството е срещу ниското заплащане и натоварения график.

Малко след 4.00 часа тази сутрин Веселин  Голевски препречил изхода на гаража в столичния квартал „Дружба” и така над 20 автобуса от градския транспорт не успели да тръгнат по разписание.

Версията на Веселин обаче е друга. „Не съм само аз инициаторът, а всички ние заедно го решихме и затова тази сутрин всички ние заедно спряхме”, разказа той пред NOVA.

Веселин разказва, че в протеста са се включили над 80 шофьори. „Когато дойде времето за излизането на масовите автобуси, бариерите и двете бяха вдигнати, автобусът беше преместен, но нито един от тях не пожела да напусне”, обясни той.

Причината – лошите условия на труд. От ръководството на дружеството обясниха, че в момента графикът на шофьорите е натоварен, защото от ноември дружеството е поело допълнителни линии, които преди това са били обслужвани от частна фирма.

„При нас условията за водачи, смея да твърдя, че в България са най-добри, заплатите с всички надбавки, които се получават, стигат до 2000 лева”, коментира Слав Монов,  директор на „Столичен автотранспорт“.

Шофьорите обаче твърдят друго. Твърдят, че  заплатите им не са вдигани от десет години и че получават по 800 лева месечно. От продажба на билети и социални придобивки, заплатата може да стигне до 1200 лева.

Заради действията си Веселин ще бъде наказан. „Ще последва дисциплинарно наказание, разбира се, тъй като той е нарушил правилата за работа, също наруши обслужването на транспортната задача на София. Хората не са длъжни да стоят половин час да чакат автобуса, сутринта беше  -13 градуса”, заяви Монов. Предстои да се реши дали наказанието ще е глоба или дисциплинарно уволнение. 

Междувременно от Инспекцията по труда се самосезираха по случая и започнаха проверка.