Фермерите недоволни от планирани промени в законодателството

Десетки животновъди излязоха на протест в София.  Те изляха десетки литри мляко пред Министерството на земеделието и храните. Недоволството им е предизвикано от планирани промени в законодателството. 

Според една от промените млекопроизводителите ще трябва да доказват продукцията си. Затова тяхно задължение ще е да продават голяма част от млякото си в мандри, откъдето да изискват фактури. Според недоволстващите това би намалило приходите им. Тя обясниха и че не всички мандри издават фактури.

Според производителите, ако промените бъдат обнародвани в този си вид, стотици стопанства ще бъдат засегнати. Затова и събралите се хора пред министерството настояваха за среща със служебния министър доц. Христо Бозуков още в първия му работен ден. Шестима от протестиращите бяха допуснати да се видят с министъра и да представят идеите си за промяна.

След срещата от Министерството на земеделието съобщиха, че промените по наредбата все още не са приети и ще се търси диалог с браншовите организации в сектора. 

По темата работиха: Владислава Тричкова, Биляна Борисова