С всеки изминал час аварията се разраства

Няколко училища излизат в принудителна дървена ваканция. Причина е огромната авария в „Топлофикация” - София, заради която вече четвърти ден хиляди домакинства са без парно и без топла вода. С всеки изминал час аварията се разраства.

Да рисуваш в най-дебелите си дрехи, не е никак лесна задача.

„Отдолу имам поло, потник, тази дреха и панталон”, обяснява 6-годишната Дара.

Без парно за пореден ден, в тази детска градина на ход са дебелите пуловери.

По темата

„От два дни се налага да предупреждаваме родителите да обличат по-дебело децата и самите ние сме облечени по-плътно”, обяснява София Чобанова, директор на 14 ОДЗ "Карлсон", ЖК "Младост".

Разчитат и на електрически печки.

„Но въпреки всичко, не можем да надвишим 19-20 градуса”, добавя София Чобанова, директор на 14 ОДЗ "Карлсон", ЖК "Младост".

Режимът е предизвикателство и в кухнята.

„Мием от два дена със студена вода, топлим на котлоните топла вода, защото не може със студена вода да се измие”, разказва Росица Начева, помощник-готвач.

Проверката ни продължава в Окръжна болница, където за щастие температурите са в норма.

„Болницата е подсигурена, ние получаваме топлина от три абонатни станции”, обяснява Антон Луков, говорител на болница "Света Анна", София.

Добра новина за болните, предвид факта, че прогнозите в борбата с авариите не са обещаващи.

„Денонощно работим, за да ги установим и отстраним. И за да ви кажа аз, че утре ще ги отстраним или в другиден ще ги отстраним, това означава да ви излъжа. Можем да кажем, че се извиняваме на нашите клиенти за това, което се случва, което не се е случвало от толкова много години”, казва инж. Любен Параланов, председател на Съвета на директорите на „Топлофикация София”.

„За миналата година, видно от бизнес плана на „Топлофикация”, са ремонтирани 1 км и 400 метра тръби, при 1000 километра тръбопреносна мрежа, това означава, че на топлофикация й трябват 1000 години, за да смени тези тръби”, твърди омбудсманът Мая Манолова.

От „Топлофикация” казват – ако сме студували над две денонощия и подадем заявление, имаме право на компенсация. Така дните на студено ще ни се приспаднат от сметката. За доказателство щели да послужат данните от абонатната станция.

„Компенсацията, която предлага „Топлофикация” е да не ви прибере парите за дните, в които сте студували. Това все едно днес вие не сте ми продали хляб, аз не съм купила хляб и вие не ми искали парите, задето не сте ми продали хляб”, казва още Мая Манолова.

Клиентите също не са обнадеждени.

Повече по темата гледайте във видеото.