Двете институции си размениха взаимни упреци

Парламентът на Румъния и администрацията на президента Клаус Йоханис си размениха взаимни упреци, които показват, че конфликтът между властите не е овладян.

По темата

„Политическото заявление, прието от парламента на страната, е „тревожен сигнал за отношенията му с другите власти и администрации на държавата, както и с гражданското общество“, се казва в съобщение на президентската администрация.

По-нататък се допълва, че президентът се е запознал с това заявление, като ще продължи да изпълнява конституционните си задължения.

Двете камари на румънския парламент приеха с 203 гласа „за“ и 94 „против“ политическо заявление, обвиняващо в злоупотреба с власт президента, Висшия съвет на магистратите и главната прокуратура.

Обвиненията са във връзка с обръщението на Висшия съдебен съвет и президента Йоханис към Конституционния съд с искане за оценка на постановление на правителството за поправки в Наказателния кодекс. Това прието от правителството на 31 януари постановление доведе до мащабни протести в Румъния, тъй като обществото смята, че дългосрочната му цел е освобождаване от отговорност на корумпирани политици.

След изборите на 11 декември миналата година в Румъния бе сформирано лявоцентристко парламентарно болшинство и правителство на социалдемократическата партия /СДП/ и Алианс на либерали и демократи/АЛДЕ/. Самият президент произхожда от дясноцентристката Националлиберална партия, която е в опозиция.

По време на февруарските протести президентът подкрепи антиправителствените манифестации. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме и вашите коментари.