В екипа им има, архитекти, дизайнер и урбанисти

Шестима млади артисти са на път да променят най-мрачната част от столичния пейзаж. Група „Подлезно” иска да създаде интерактивни подлези, детска градина с чудовища и инсталация от гуми за рециклиране. Във филмовия подлез под „Цариградско шосе”, много близо до Орлов мост, можем да разгледаме около 20 филма, разделени в четири категории, за да може да има за всеки по нещо. Това е най-новият проект на младежите от „Подлезно”, но те обещават, че съвсем няма да бъде последен.

Идеята се ражда преди три години и половина, шест младежи се събират заедно, за да направят грозните подлези по-шарени и красиви. В екипа им има, архитекти, дизайнер и урбанисти. Сред тях са Юлия и Димитър. Във филмовия подлез виждаме българско, американско, европейско кино и анимации.

По темата

„Всички от цитатите са на съответния филм и се стараехме наистина всички да са доволни и да няма човек, който да не хареса поне един от филмите. Те всички са класика в жанра си”, обяснява Димитър.

А минувачите си припомнят класиките и дори се присещат за забравени стари любими филми. Младежите се радват и на нов, неочакван ефект – колкото по-красиво са изрисували подлезите, толкова по-малко хора драскат или рушат направеното.

„Честно казано аз минавам всеки ден за работа по този маршрут по „Цариградско шосе” и така се усмихвам на моите бебчета”, казва Юлия Иванова.

А бебчета им са вече четири на брой – филмов, музикален, природен и графити подлез. Най-новата идея младежите споделят за пръв път пред нашата камера – научен подлез.

Новият подлез трябва да е готов до края на май, а освен него, младежите планират да изрисуват и двора на детска градина с добрите чудовища, които малките си представят.

Всеки един проект струва между 5000 и 10 000 лева, като по-голямата част се плащат от частни спонсори. Освен пари обаче са необходими и много нерви и търпение. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.