Президентът Порошенко обвини Москва

В центъра на Киев беше застрелян бившият депутат от руската Държавна Дума Денис Вороненков, а извършителят е ранен и задържан, съобщи началникът на полицията в украинската столица Андрий Кришченко.

По темата

„Убиецът е под охрана и му се оказва първа медицинска помощ”, каза Кришченко пред журналисти.

Според украински медии неизвестни лица са стреляли в района на хотел „Премиер плаза” по няколко мъже, вероятно бизнесмени. Стрелецът, ранен от охранител на Вороненков, е задържан.

Киевската полиция смята, че убийството може да е поръчково.

Друг бивш депутат от Думата – Иля Пономаряв, който от 2015 живее в Украйна, каза, че стрелбата е започнала, когато Вороненков отивал на среща с него.

Срещу Вороненков в Русия е заведено наказателно дело за измама. В края на миналата година Вороненков замина за Украйна и получи украинско гражданство. В Русия той е обявен за международно издирване.

Във връзка с убийството на Вороненков органите на реда в Украйна осигуряват охрана на свидетелите по делото за държавна измяна срещу бившия президент Виктор Янукович, съобщиха от вътрешното ведомство.

Украинският президент Петро Порошенко обвини Русия за убийството на бившия депутат от руската Държавна дума Денис Вороненков, предаде ТАСС.
На съвещание с представители на силовите ведомства Порошенко нарече случилото се "акт на държавен тероризъм от страна на Русия, която той (Вороненков) е трябвало да напусне по политически съображения". "Това е явният почерк на руските специални служби, който вече нееднократно се проявявал в различни европейски градове."
Украинският президент отбеляза също, че Вороненков е бил един от главните свидетели по делото срещу бившия президент Виктор Янукович, обвинен в държавна измяна.

Москва смята изявленията за руска следа в убийството на бившия депутат от Държавната дума Денис Вороненков за абсурдни и изрази надежда, че всички причастни към престъплението лица ще бъдат открити, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от БТА.
"Смятаме, че каквито и да било измислици, каквито вече се чуват относно прословутата руска следа, са абсурдни", каза Песков пред журналисти.
"Шокирани сме от съобщенията за дръзкото убийство. Наличните към дадения момент данни позволяват да се предположи, че става дума за поръчково убийство, което има всички признаци на показна акция, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. 
Русия се надява, че Киев няма да политизира издирването на поръчителите на убийството, добави тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.