Плановете им са да спират автобуси от Турция до неделя на обяд

По темата

Пълна блокада на границата с турция при „Капитан Андреево”. Турски изселници стоят вече няколко часа с багажа си, а патриотични организации не ги пускат да минат у нас дори пеша. 

По неофициална информация от турска страна вече чакат 10 автобуса с български граждани, тръгнали да гласуват в неделя. Тези, които опитаха да влязат пеш, бяха избутани обратно.

На турската граница Патриотите затвориха пътя за влизане на автобуси и коли заради изборите. Блокадата е факт от 11 часа днес. Протестиращите носят лозунги срещу изборния туризум, както и знак „Стоп”, преведен и на турски език.

Плановете им са да продължат с блокадата до неделя на обяд. Подготвили са се с две еко тоалетни, храна, масички, палатки. 

На място има полиция, макар че протестът е незаконен. Организаторите призоваха до коректно отношение към органите на властта.

Леките коли и хората с крайна нужда ще бъдат пропускани през границата.

Малко преди 12 часа се стигна до леко напрежение – няколко турски граждани преминаха пеша през границата. Затова организаторите на блокадата заявиха, че оттук нататък си запазват правото да действат както намерят за добре.

Вчера автобусите влизаха в България безпрепятствено.

Заради автобусите от Турция привърженици на Патриотите блокираха границата и при Малко Търново. В района има голямо количество полиция и жандармерия. Засега ситуацията е сравнително спокойна и няма напрежение. По наша информация не се е образувала колона от автомобили или автобуси от турска страна.

Във връзка с усложнената обстановка на гранично-пропускателните пунктове и струпването на протестиращи, които блокират свободното преминаване на държавната граница, министър-председателят проведе спешно съвещание с министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС и главния прокурор.

Участниците в срещата бяха единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право. Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата, движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки.

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.