Как ще се разпределят мандатите в парламента?

И последните протоколи от изборите вече трябва да са предадени в централната избирателна комисия. Как върви обработването им и кога ще бъдат обявени официалните резултати от вота и разпределението на мандатите? 

По темата

Всички протоколи от страната вече са в ЦИК. Засега единственият протокол от районна избирателна комисия, който липсва, е от Търговище. Очаква се това да стане в рамките на следващите един-два часа. 

А проверката на протоколите вече започна. Как се случва това? ЦИК въвежда повторно данните от протоколите, а след това се прави проверка и на несъответствията. Очаква ли се съществена промяна в изборните резултати?

"По-голямата част от протоколите на секционните избирателни комисии са въведени повторно в Централната избирателна комисия. Преди малко приехме районна избирателна комисия Русе. Очакваме и колегите от Търговище да пристигнат всеки момент, с което ще приключи процесът по приемане на протоколите от всички изборни секции. Прегледът на секционните протоколи показва, че няма съществени несъответствия в тях. Там, където има несъответствия между вписаните в протоколите данни и въведените от преброителя, ще бъде направен анализ с цел отстраняване на несъответствието. След това ЦИК може да обяви окончателните резултати по партии, коалиции, както и броя на мандатите, които получават", обясни Камелия Нейкова, говорител на ЦИК. 

Репортер: Владислава Тричкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.