Инструкторът нарекъл младия мъж "глупак"

Мъж, страдащ от аутизъм, осъди фитнес салон за дискриминация, след като изчете куп учебници по право и се представляваше сам в съда.

Обидната случка се разиграла през 2015-а година, когато 30-годишният Кетан Агарвал посетил упражнение по спининг в лондонски фитнес, разказва Independent. Младият мъж отбелязал, че музиката е твърде бавна. В отговор инструкторът му се разкрещял и два пъти го нарекъл „глупав” пред всички 30 членове на групата.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КЕТАН

„Той се развика и каза, че мнението ми не струва. Стоях тихо, но се почувствах ужасно. Смятам, че това се случи, защото съм аутист”, разказва Кетан. Той е диагностициран със заболяването, когато е вече пораснал.

Случилото се го мотивирало и той прекарал часове наред в библиотеката, четейки правни статии за случаи на дискриминация. След това изготвил необходимите документи и ги изпратил до салона. Провинилият се инструктор бил уволнен, а собствениците на фитнеса предложили на младежа обезщетение. Кетан го отхвърлил и се срещнал с тях в съда, където се справил блестящо.

Фитнес залата е осъдена да плати обезщетение в размер на 1 200 паунда (над 2 700 лева) и още 190 паунда разноски по делото. Те трябвало също да се извинят на младия мъж.  

След процеса Кетан коментира: „Той два пъти ми каза, че съм глупав. Да наречеш някого с умствено заболяване по този начин е все едно да се подиграваш на човек в инвалидна количка. Не го направих за пари, а за принципи”. 

Редактор: Гергана Тенева