Германските въоръжени сили са били подложени на 284 000 кибератаки през 2017-а

Германската армия поставя началото си утре на своята "киберармия", която редом до сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, ще има задачата да защитава германските въоръжени сили от кибератаки, предадоха БТА и Франс прес. 

По темата

Официалното име на "киберармията" е Командване за киберпространство и информация. Начело му ще бъде генерал Лудвиг Лайнхос. То ще бъде базирано в Бон. Първоначално в него ще има 260 души. Накрая то трябва да наброява 13 500 души - военни и цивилни. Тоест то ще е почти толкова голямо колкото са военноморските сили. Германия ще бъде първата страна сред 28-те членки на НАТО, която ще има "киберармия". 

Според германското министерство на отбраната през първите девет седмици на настоящата година германските въоръжени сили са били подложени на 284 000 кибератаки, но не са понесли щети.

Всяка операция на кибеармията, насочена срещу инфраструктури в чужбина, ще бъде одобрявана от долната камара на германския парламент, както се процедира и при класическите военни операции.

Германия взима на сериозно въпроса с киберсигурността. През последните години Бундестагът и политическите партии бяха обект на кибератаки, които според Берлин, идват от чужди разузнавания. Германските разузнавателни служби освен това обвиниха руските тайни служби, че водят международни кампании за кибератаки с цел шпионаж или саботаж.

През ноември германският канцлер Ангела Меркел беше казала, че чрез кибератаки или чрез дезинформация Русия би могла да повлияе на парламентарните избори през настоящата година в Германия.