Документите за това са разпръснати из цяла Северна България

Това е много интересна история, забулена в тайни, вече почти сто години. Съществуват ли наследници на Рокфелер у нас?

По темата

Историята започва още в началото на миналия век - българин от Свищов заминава за САЩ. Там се жени за жена от фамилията Рокфелер. Наследниците му твърдят, че той се върнал с документи, доказващи, че е наследник на 2.6 милиарда долара.

През 1907 година един българин стъпва на американския бряг. Иван Чорбаджийозов е един от хилядите имигранти, решили да търсят късмета си отвъд Океана. Иначе е от Свищов.

„След заминаване за Америка, нашият дядо започва работа в брикетна фабрика в град Чикаго, към златните мини на Рокфелер. Там е бил женен за богата еврейка”, разказва правнучката му Екатерина.

Тя била от богатата фамилия на предприемача Джон Рокфелер. Но малко след женитбата им починала при инцидент.

Едно от децата било бабата на Екатерина, която днес ни разказва историята в дома си – в Белене. От нея е чувала, че Чорбаджийозов се е върнал с папки с документи.

Те доказвали, че децата му са наследници на голямо богатство.

Но от документите не е останало нищо. През 1990 година Екатерина се заема да ги намери. И стига до преписка, от която разбира, че държавата ги е иззела.

Самата Екатерина е загубила надежда да намери парите. И да ги е имало, едва ли ще ги чакат.

Останала една акция. И то скъсана на две. Само едната половина е в Екатерина, другата е в нейни роднини. Заради тази акция последните 27 години тя прекарва в търсене къде са документите. Така и не ги намира.

Те са разпръснати из цяла Северна България – Белене, Свищов, Троян. Преди години наели адвокатка, за да издирва милиардите в САЩ. Но не им стигнали пари, за да заведат дело отвъд Океана. По-късно адвокатката починала.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.