Той е с мярка за неотклонение „подписка“

Първи обвинения за служебния кабинет. Вицепремиерът и министър на здравеопазването – Илко Семерджиев е обвинен за заплаха и принуда.

Разследването започнало един ден след изборите – на 27-ми март. Сигнал подал директорът на Агенцията по лекарствата – Асена Стоименова. В него се твърди, че здравният министър Семерджиев я заплашил с уволнение… и още нещо, ако не назначи посочен от него човек за заместник-директор на агенцията. До назначаването на заместник-директор така и не се стигнало, стигна се до обвинения обаче.

Един разговор по телефона с директора на Агенцията по лекарствата и едно конкретно изречение превърнаха служебния вицепремиер Илко Семерджиев в обвиняем.

По темата

“Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“, заявил здравният министър и добавил, че до дни трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник.

Лицето, което трябвало да бъде назначено, според източници на Нова, е Боян Доганов. Мъж, отдавна познат в сферата на здравеопазването с фирми за регистрация на лекарства, за клинични проучвания и превод на медицинска документация.

В крайна сметка Асена Стоименова отказала да назначи Доганов за свой заместник. А това, според сигнала й и според прокуратурата довело до отправяне на заплахи.

Здравният министър изпрати до медиите писмено становище, в което казва, че обвиненията срещу него са в стил „гузен негонен бяга. Твърди и че от години Изпълнителната агенция по лекарствата се управлява еднолично и без заместник – директор, затова предложил такъв. А в течение на повече от месец, чрез различни канали г-жа Стоименова организирала масиран натиск върху него. С нея не успяхме да се свържем.

Името на Боян Доганов и желанието за назначаването му от различни министри на различни постове обаче отдавна били известни, казват от пациентски организации.

Миналата година Боян Доганов бил назначен за председател на Комисията по етика за многоцентрови изпитвания от Петър Москов. И досега той не е напуснал фирмите, които управлява, казаха от прокуратурата. 

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде признат за виновен го грозят до 6 години лишаване от свобода. Разследването продължава.

„Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“, заяви вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Целия му коментар вижте ТУК.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.