Обектът е оставен на произвола на съдбата и се руши, сигнализират археолози

Уникална археологическа находка е на път да изчезне! Българският Стоунхендж - или древна обсерватория във вид на каменен кръг, е почти напълно разрушена. Открит е през 2002 година от вече покойният археолог Георги Китов. 

По темата

Обектът е оставен на произвола на съдбата и се руши, сигнализираха археолози от гражданското сдружение, създадено за опазването на паметника на културата. Той е бил съставен от 24 каменни стълба с височина от 0,5 до 2 м. Древното светилище е разкрито през 2002 г. от археолога Георги Китов. Тогава той казва, че става дума за астрономическа обсерватория от VІ век преди Христа. Днес ситуацията на обекта, е меко казано, плачевна. 

През 2010 г. към тогавашния министър на културата Вежди Рашидов е отправено парламентарно питане за съдбата на това съоръжение и той обещал, че ще издаде заповед за неговата защита. А информацията не достига. 

През март 2014 г. поредната комисия от Министерството на културата посещава светилището и препоръчва то да бъде засипано с пръст, докато се намерят пари за спасяването му. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.