Новите 240 народни представители се събират на редовно заседание още утре

С първия работен ден на парламента започна обратното броене. Броене, до момента в който служебното правителство ще бъде сменено от редовно правителство.

Датата, която си харесаха и президентът, и служебният премиер за началото на новата власт е 4 май. Законово тя е реалистична, ако политическите разговори се случат цивилизовано и по план. 

По темата

ГЕРБ и Обединените патриоти вече се подписаха под обща програма, но казаха, че чакат първия пленарен ден, за да продължат с конкретни разговори за постове в новото правителство.

Новото правителство да смени старото - голямото чакане на служебната власт. Да се разберат новите партньори кой кое министерство поема. ГЕРБ държали на определени. Кроили програмата с Патриотите според задачите, а не според постовете.

Сега щели да търсят кой е най-подходящият по ресори. Догадките - Красимир Каракачанов евентуален министър на отбраната. Второ, вече веднъж е отказвал поста на военен министър през 2005 година.

„И сега да се върна назад в тези години, пак ще направя същото. Няма как аз да стана министър на каквото и да било, включително и на отбраната, в правителство, в което участва ДПС”, коментира Каракачанов.

Още догадки - дали Валери Симеонов ще поеме енергетиката, а Волен Сидеров ще остане извън властта.

Разговорите за постове започват от днес. Дипломацията на новите партньори ще стигне и до държавния глава - другата седмица, когато започват консултациите.

Другата седмица Румен Радев ще връчи мандат на ГЕРБ, които да съставят правителство. Документът ще бъде връчен на номинирания от тях за премиер, който без съмнение ще бъде Бойко Борисов. Между 24 и 28 април би трябвало да е се изясни кой ще седне в министерските кресла на кабинета „Борисов 3”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.