За тях призова премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание с министрите в събота

От днес на пътя влизат в сила засилени мерки за сигурност. За тях призова премиерът Борисов в събота на извънредно заседание с министрите си.

По темата

Той призова за повече патрули на улицата и да не се пестят средства за камери. Поиска и да се обърне специално внимание на мантинелите и да се инвестира в кръгови движения.

Извънредната среща дойде няколко дни, след като България отново оглави черната класация за страна с най-много жертви на пътя в целия Европейски съюз.

Очаква се и да бъдат подготвени законови промени, които да засилят контрола срещу водачи, сядащи зад волана след употреба на наркотици. Обсъжда се и дали да бъдат премахнати знаците пред мобилните камери. Целта - по-стриктен контрол.

Добра идея е пускането по пътищата на необозначени автомобили, които ще регистрират нарушенията, уточни за "Здравей, България" бившият началник на "Пътна полиция" Алекси Стратиев. Друга идея е да се махнат някои от табелите по магистралата, обозначаващи скоростта.

"Всички знаят с каква скорост трябва да се движат. Шофьорите приемат, че само в тези участъци трябва да намалят скоростта", коментира той.

"Застрахователите също се включват във войната срещу нарушителите на пътищата, като увеличават застраховката "Гражданска отговорност", смята Стратиев. 

По думите му една от най-честите причини за катастрофите у нас е изпреварване в насрещно движение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.