Очаква се първият й пилотиран полет да бъде догодина

Инженери демонстрираха своя летящ автомобил, за който се надяват, че ще успее да запали олимпийския огън за церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г., предаде Ройтерс.

Фирмата Картивейтър (Cartivator), която ползва услугите на около 30 инженери, започнала да работи над летящия автомобил "СкайДрайв" през 2014 г. Ръководителят на фирмата Цубаса Накамура заяви, че макар проектът да е в начален стадий на развитие, се очаква първият пилотиран полет да бъде осъществен до края на 2018 г.

По време на демонстрацията сегашният тестови модел успя да се отдели от земята и да се носи няколко секунди над нея. Накамура поясни, че дизайнът на модела трябва да се отличава с по-голяма стабилност, за да може прототипът да лети дълго и да се издигне на достатъчно голяма височина, за да стигне до олимпийския огън.

Инженери от фирмата са си поставили за цел да превърнат своя летящ автомобил в най-малкото електрическо возило в света, което ще може да се ползва в градски зони. Инженерите се надяват то да се появи на пазара през 2025 г. 

Миналия месец голяма автомобилна компания се съгласи да инвестира 42,5 милиона йени /385 000 долара/ в проекта за следващите три години. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.