Капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са настанени във ВМА-Варна

Двамата пострадали пилоти при вчерашния инцидент с хеликоптер „Пантер“ са в стабилно състояние.

По темата

Те са настанени за лечение в реанимацията на Военноморска болница – Варна. Капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са контактни, адекватни и с нормални жизнени функции, а лекуващият екип дава добри прогнози за пълното им възстановяване. В близките дни те ще бъдат изведени от реанимация. 

Междувременно продължава разследването на тежкия инцидент, при който загина капитанът на машината Георги Анастасов. 

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че той ще бъде повишен посмъртно в звание. Отличието е за това, че в кризисната ситуация капитанът е успял да спаси живота на другите двама пилоти.

Разследващите смятат, че метеорологичната обстановка и техническото състояние на хеликоптера не може да са сред причините за тежкия инцидент. 

„Няма съмнения във връзка с техническата изправност на вертолета и пригодността на тези вертолети, защото предния ден с този вертолет е изпълнявана много по-сложна задача”, съобщи контраадмирал Митко Петев.

„Разследването ще свърши своето, но това една високорискова професия”, подчерта подполковник Милен Хинтоларски. 

Падането на хеликоптера коментира и премиерът Бойко Борисов. Той оцени високо постъпката на загиналия пилот, но и отправи остра критика за недостига на пари за армията.

„Ние сме купили възможно най-добрия хеликоптер в света. И понеже застраховките на важат за военната техника, сме загубили и 50 милиона лева вчера, освен безценния живот на един прекрасен летец. 50 милиона лева бяха коледните надбавки на пенсионерите. Когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важното”, заяви Борисов.

„Когато изведнъж се появяват такива огромни харчове за отбрана, Корнелия Нинова беше единствената, която не подкрепи двата процента за въоръжаване”, каза още премиерът. 

Репортер: Нивелина Няголова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.