Според прокуратурата те проявили професионална непредпазливост

Шестима лекари от „Шейново” и „Пирогов” отиват на съд заради смъртта на родилка. Според прокуратурата те проявили професионална непредпазливост и така причинили смъртта на младата жена.

По темата

Става дума за д-р Лозанов и д-р Байданова–Василева от столичната АГ болница ”Шейново” и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от "Пирогов”.

На 12 септември 2011 година 19-годишната жена постъпила в ”Шейново”, за да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил д-р Лозанов.

Било взето решение, че на жената следва да бъде извършено ”секцио”. Операцията извършил лично д-р Лозанов. Според прокуратурата той пропуснал да отстрани цялата плацента и така матката на жената се превърнала в огнище на инфекция и източник на сепсис.

Същият ден д-р Байданова–Василева била определена за лекуващ лекар на младата жена. „Още на следващия ден след раждането родилката започнала да изпитва силни болки и неразположение. Това й състояние се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на ”забравените” в матката част от плацента и околоплодни обвивки.

През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя дори колабирала. Жената съобщила всичко това на д-р Байданова–Василева, която не извършила правилно диагностициране на влошеното клинично състояние на пациентката си. Вместо това на 16 септември, въпреки констатираните усложнения при родилката, д-р. Байданова–Василева взела решение да я изпише”, съобщават от прокуратурата.

На 20 септември младата жена била приета в тежко състояние в „Пирогов”, където д-р Филипов извършил диагностична лапароскопия. Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков, от същото болнично заведение.

„След това трябвало спешно да се отстрани матката и вторично засегнатото дебело черво на пострадалата. Вместо това д-р Филипов взел неправилно решение за изчаквателно поведение, като по този начин той не оказал своевременна и достатъчна медицинска помощ на жената. Всеки един от останалите трима лекари – д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков също самостоятелно взели неправилно решение за изчаквателно поведение и лично поставили грешната диагноза – остър сигмоидит”, коментира то прокуратурата.

През следващите дни състоянието на младата жена продължило да се влошава. На 28 септември 2011 г. тя била преместена в ”Александровска”, където били отстранени матката и част от дебелото черво на жената. Въпреки всичко на 24 октомври тя починала. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.