Променен е и съставът на Съвета на директорите

Министър Лиляна Павлова уволни директора на НДК Мирослав Боршош. Мотивите са, че има съмнение, че финансите на дружеството се управляват добре. Застрашени били и дейностите по подготовка на сградата за европредседателството.

На мястото на Мирослав Боршош ще бъде назначен Борислав Велков. 

По темата

МИРОСЛАВ БОРШОШ ОТГОВОРИ НА ОТСТРАНЯВАНЕТО СИ С ПОСТ ВЪВ FACEBOOK

Преди две седмици стана ясно, че прокуратурата е образувала проверка срещу Боршош. Проверката започнала по искане на министъра за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова. Дирекцията за национален и строителен контрол е установила, че за подмяната на подови и стенни покрития, тавани и санитарно оборудване не се изискват разрешителни. За започнатото вътрешно преустройство на част от сградата обаче е било нужно разрешение от главния архитект на Столична община, а такова няма.

Сред мотивите за освобождаването му се изтъкват системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. От министерството заявяват още, че действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането сградата на НДК за нуждите на Председателството на ЕС.

„Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона”. Това написа Мирослав Боршош във Facebook.

„Не намирам за допустимо тези процедури – важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г – да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата. Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички. Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години”, пише още в поста си Боршош.

За нов председател на Съвета на директорите на НДК ще бъде избрана Таня Милева, а за изпълнителен директор – Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите.

Кой е новият изпълнителен директор на НДК? 

Новият изпълнителен директор на НДК Борислав Велков от 2011 г. професионално участва в изграждането, развитието, оперативното и стратегическото управление на водещите спортни, развлекателни и културни инфраструктури в България. През 2011 г. след откриването на "Арена Армеец София" се присъединява към управленския екип на залата като заместник-ръководител, отговорен за екипа, маркетинга, рекламата и организацията на събития. През 2012 г. специализира в EVMI (European venue management institute, базиран в Лондон и Франкфурт) изграждане, оперативно и стратегическо управление на зали, стадиони, конгресни и интегрирани инфраструктури. През 2013 г. става главен консултант по изграждането на „Арена Русе“, а по-късно и поема поста на главен мениджър на залата. Основател е на Асоциацията за насърчаване и развитие на спортната и развлекателна инфраструктура в България. Борислав Велков е оказвал експертна помощ при изграждането на „Арена Бургас“ (в строеж), „Арена Колодрум“ - Пловдив, Софийската филхармония и др. От 2011 г. досега е участвал пряко в организацията на повече от 200 събития от различен характер, много от които от висок международен ранг – международни конгресни, културни и фестивални прояви, световни и европейски спортни първенства.

Провеждал е обучения и специализации в Ню Йорк, Мадрид, Дъблин, Лондон по различни процеси от управлението на конгресни, културни, развлекателни и спортни инфраструктури.

От 26.05.2017 г. Борислав Велков е председател на експертно-консултативния съвет по управлението, наблюдението и контрола на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, създаден със заповед на Министъра за Българското председателство на ЕС през 2018 г.

Коя е Татяна Милева?

Таня Милева е началник на кабинета на министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. Тя е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, хоноруван преподавател по гражданско, търговско, трудово и осигурително право в СУ „Св. Климент Охридски“, автор на учебната дисциплина „Законодателни основи на консултантската и посредническата дейност”. Има специализации по инструменти за финансов инженеринг и европейска интеграция и европейско право. В периода 2002 – 2013 г. е била държавен служител в дирекции „Държавно юристконсулство“ и „Национален фонд“ в Министерство на финансите. В периодите 2011 – 2013 г. и 2014 – 2017 г. е била началник на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.