Той предупреди лидерите да не стават жертва на илюзията, че е възможно да се запечатат границите на Европа

Папа Франциск заяви, че срещата на върха на Г-20 в Хамбург "го тревожи". Причината - потенциалът за "много опасни съюзи" сред световните лидери с особено тежки последици за мигрантите, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

По темата

"Тревожа се за много опасни съюзи между страни в и извън Г-20, които имат изкривена представа за света: САЩ и Русия, Китай и Северна Корея, както и между Владимир Путин и Башар Асад за конфликта в Сирия", каза той в интервю за италианския в. „Ла Република“.

"Опасността се отнася до миграцията. Нашият основен и, за съжаление, нарастващ проблем в света днес, е този на бедните, слабите, изключените, което включва и имигрантите", добави той, посочвайки страни, които "се страхуват от нахлуване на мигранти".

"Ето защо Г-20 ме тревожи", каза главата на Римокатолическата църква.

Що се отнася до Европа, "най-богатият континент в света", който е изправен пред приток на стотици хиляди бежанци от 2015 г. насам, папата предупреди лидерите да не стават жертва на илюзията, че е възможно да се запечатат нейните граници.

В петък Франциск призова лидерите на Г-20 да работят за "по-приобщаващ и устойчив глобален икономически растеж", като същевременно подчерта тежкото положение на около 30 милиона души, обхванати в конфликти и глад, особено в Африка. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.