Бунт срещу новите правила за имотите край брега

Сблъсъци между демонстранти и жандармерия в Балчик. Така приключи протестът на хората от общините Балчик, Шабла и Каварна. Те се обявиха срещу пълната забрана за икономически дейности в десетки хиляди декари, които попадат в Натура 2000.  

Забраната идва, след като България беше осъдена от Европейската комисия заради реализирани проекти в защитени територии в тези три общини. Договорката между страната ни и ЕК е вече изградените обекти да не се премахват, но да се разшири територията на Натура 2000.

За да влезе тази промяна в сила, група екоексперти тръгнаха по общините, за да правят обществени обсъждания. Те не бяха допуснати тази сутрин до сградата на община Каварна от протестиращите, не бяха допуснати и в общината в Балчик. Само че там се стигна до сблъсъци между протестиращите и жандармерията. 

Протестиращите завардили вратата на заседателната зала, за да не влязат експертите. Тогава обаче влязла жандармерията.

Заради протестите днес екоминистърът даде извънреден брифинг, на който стана ясно, че хората са пред свършен факт.

Варианти обаче за хората имало.„Ако българската държава не беше издала тази заповед, преминавахме към наказателна фаза, наказателната фаза означава ефективна санкция еднократна в размерите на няколко милиона евро. Много е трудно нещо веднъж прието, да бъде върнато назад”, заяви министър Нено Димов.

„От друга страна след прилагането на тези строги мерки, поне няма да бъдат събаряни вече построени сгради. А потърпевшите собствениците на земи биха могли да бъдат компенсирани по други европейски програми”, заяви министърът.

Хората обаче са категорични, че протестите ще продължат.

Още гледайте във видеата

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.