NOVA вече стартира кампания срещу фалшивите новини

„Стрелба по джипа на Валери Симеонов в Бургас! Депутата в критично състояние!”, „Тежък инсулт покоси чудовището Джордж Сорос!”, „Пиян джигит е помел малката Крисия на пешеходна пътека!”.

Нова Броудкастинг Груп стартира онлайн платформа за проверка на достоверността на новините

Това са само част от измислените новини, които преди дни пусна фалшив сайт - двойник на друг популярния новинарски сайт OFFNews.

72% от българите разпознават фалшивите новини

„Фалшивият сайт, който използваше нашата търговска марка, вече е свален, а ние сме подали сигнал до ГДБОП и съм убеден, че те ще си свършат работата, както направиха при предишните два случая, при които беше засегнат нашия сайт”, коментира пред NOVA главният редактор на  OFFNews Владимир Йончев.

Може ли Facebook да се справи с троловете и фалшивите новини?

„Изключително лесно е да се създаде клонинг на информационен сайт, необходимо е само да се купи домейн с близко име, а трафик към него може да се докара със сензационни заглавия. Стряскаща е лекотата, с която потребителите се подвеждат да кликат върху такива новини и такива сайтове” , коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов. 

 „Регулаторите във всички държави членки на ЕС сме обединени в една група към Европейската комисия. Там от 2015 година съществува един екип от хора, който се занимава с това да събира всички измишльотини, които се разпространяват в онлайн пространството, да ги проверява и след това – да ги разобличава. Това е една доста трудоемка дейност”, коментира Мария Стоянова от СЕМ. 

"От СЕМ не можем да въоръжим аудиторията с детектори на лъжата срещу всички глупости, които се разпространяват, но е изключително важно, че българските медии разпознаха проблема, припознаха го като такъв и започнаха да мислят как може да се противостои на него.  Тенденция в европейски план е да се измислят софтуери, с които да се проверява информацията, която достига до традиционната, сериозната медия", каза още тя.  

Случилото се с OFFNews обаче не е нито първата, нито последната подобна дезинформация в интернет пространството.

ЗАЩО НИ ЗАЛИВАТ ФАЛШИВИ НОВИНИ И КАК ДА ГИ РАЗПОЗНАЕМ?

Тази година фалшив сайт на БНТ рекламира уж вълшебни чайове срещу паразити и предостави линк, от който да бъдат поръчани. Фалшива страница на здравното министерство наскоро също призоваваше потребителите да си купят чудодейни целебни продукти.

През последните седмици два фалшиви сайта - на известна банка и самолетна компания ни призоваваха да си купим билети и да теглим кредит. 

В опит да помогне за решаването на проблема с фалшивите новини, най-голямата медийна и технологична компания в България Нова Броудкастинг Груп вече стартира онлайн услуга за проверка на новините.

Платформата nova.bg/proveri предлага надеждно решение: потребителите имат възможност да изпращат линкове към новини, в чиято достоверност се съмняват.

Екипът на Новините на NOVA  ги проверява и  публикува част от тях в секцията, класифицирайки ги като "достоверни/недостоверни" или "частично достоверни", с кратко обяснение защо новината попада в дадена категория. Всеки изпратил линк на новина за проверка ще получи официален отговор от Новините на NOVA.

Процесът е максимално улеснен за крайния потребител – чрез изпращане на линк на новината в системата, тя ще достига до дежурeн редактор на Новините на NOVA. За да бъдат одобрени за проверка и проверени, изпратените новини трябва да са свързани със събития, които са от значителен обществен интерес, да са публикувани на български език в български сайтове и в рамките на 24 часа, считано към момента на изпращането им за проверка. Всеки потребител има право да изпраща до пет (5) новини в рамките на един календарен ден.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.