До последния етап на конкурса бяха допуснати шестима души

Константин Каменаров ще управлява обществената телевизия през следващите три години. Той беше избран за генерален директор на БНТ с гласовете на четирима от общо петимата членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Съмнения в манипулации при подписка в подкрепа на кандидатурата на Гарелов за шеф на БНТ

Подкрепиха го Бетина Жотева, Розита Еленова, Мария Стоянова и председателят София Владимирова. Против гласува само Иво Атанасов, тъй като неговият фаворит за поста бе Валерий Тодоров. 

Константин Каменаров беше водещ на емисиите и директор на новините на Ефир 2. Беше и оперативен директор на БНТ по време на първия мандат на Вяра Анкова.

Според новия генерален директор телевизията се нуждае от административна реформа, но без съкращения.

Концепцията му не предвижда създаването на нови канали. Ефирът на БНТ 2 ще е за култура и образование.

Тъй като парите от държавния бюджет не са достатъчни, ще търси финансиране по европейски проекти. 

Девет кандидати за генерален директор на БНТ

Защо членовете на СЕМ подкрепиха Каменаров? 

Сред аргументите за избора на Каменаров за генерален директор на БНТ членовете на СЕМ изтъкнаха професионализъм, управленска компетентност, концепция за развитието на БНТ и познаване на телевизията.

Бетина Жотева посочи, че визията за развитието на БНТ, представена от Каменаров, се доближава най-много до телевизията, която иска да гледа. Първо неговата концепция, а после и изслушването ме убедиха, че той може да се справи с най-неотложните задачи, да събере екип и да изпълни това, за което говори. Давам предпочитанията си за него и защото излиза от БНТ, познава хората, технологиите и целия работен процес, добави Жотева, цитирана от БТА. 

Мария Стоянова изтъкна, че Каменаров е представил иновативна и много съществена идея за развитието на младежка интернет платформа, което по думите й в обществените медии в Европа се смята за ключ. Той притежава и разнообразна биография, която дава основания да се смята, че е достатъчно широко скроен, за да не бъде причислен към конкретни лобита, статукво и други рамки, коментира Стоянова.

Розита Еленова отбеляза познаването на Каменаров на европейските обществени телевизии, предлагания от него неспецифичен метод на финансиране чрез алтернативни модели и поставения специален акцент на правилно подреждане и програмиране на програмата.
София Владимирова определи концепцията на Каменаров като реалистична и съобразена с конкретните условия и предизвикателства пред БНТ, како отбеляза и нейната обоснована и аргументирана защита.

Кои бяха другите кандидати за поста? 

Припомняме, че СЕМ допусна до последния етап Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. През изминалите два дни шестимата кандидати представиха концепциите си за управление пред медийния регулатор и отговаряха на въпроси на членовете на СЕМ.

Вторият и последен мандат на досегашния генерален директор на телевизията Вяра Анкова изтече още миналото лято, но конкурсът беше обявен тази година, заради желанието на членовете на СЕМ първо да променят правилата за избор в процедурата.

Радина Червенова и Константин Каменаров - емблематично телевизионно семейство

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.