Вътрешният министър благодари на всички, включили се в гасенето на огъня

Благодаря на всички участници в гасенето на пожара в Пирин, на хората и институциите, които помагат”, заяви на брифинг вътрешният министър Валентин Радев.

ПОЖАРЪТ НАД КРЕСНА: Огнеборци и военни гасят пламъците (ВИДЕО+СНИМКИ)

600 души работят на терен, 42 са само пожарните автомобили, включена е и друга специализирана техника. Освен служителите от ГДПБЗН , които са основният състав, участват и служители на полицията, жандармерията, Югозападното държавно предприятие, от Регионалната дирекция погорите, от аварийно-спасителното звено на Столичната община, 85 военнослужещи.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО

Голяма помощ оказват двата вертолета, които постоянно работят над терена и досега са направили 160 захода, а през дните на участието им досега са изхвърлили около 340 тона вода. Работят и служители на парковете „Рила” и „Пирин”, много доброволци, като днес пристигна поредната група от София”, обясни министърът.

„Благодаря и на БЧК, които осигуриха храна, както и на екипите на Спешна помощ, които непрекъснато са на разположение. По два спешни автомобила винаги са на дежурство”, допълни Радев.

Пътят остава под постоянно наблюдение, както и населените места, в които са разпределени полицейските служители  в патрули. Жандармерията се изтегля, а хората могат да се приберат по селата Стара Красна, Сенокос и Ощава, където ще останат полицейски екипи за наблюдение. Контролът на влизащите в населените места ще продължи.

Вътрешният министър: Опасността в Кресна не е преминала (ВИДЕО)

Подобри се състоянието на въздуха, възможно е да има леко задимяване в участъка при гара Стара Кресна. Под контрол остава и трасето на главния път Е-79, като апелираме при забелязана нередност, да се подаде сигнал на тел. 112”, призова Валентин Радев.

ПОЖАР В СТРАНДЖА: Изгоряха 2500 декара треви и храсти (ВИДЕО)

„Успяхме да изведем 52 души, пряко застрашени от пожара в района на гара Стара Кресна. Ще пренасочим техника към Кресненското дефиле, като ще внимаваме да не предизвикаме пътни инциденти и да не запушим пътя. Прогнозите за площта на пожара като цяло са добри и мислим, че ситуацията е овладяна и под контрол, но в района на гара Стара Кресна ще са необходими усилия да ограничим огъня, който гори в боров масив. За утре задачата пред екипите от общо 600 души е наблюдение на останали четири огнища и наблюдение на пожара в землището на гара Стара Кресна”, обясни от своя страна главен комисар Николай Николов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.