Археолозите казват, че в тази планина, където и да се копае, излизат интересни неща

Край на археологическото лято на Перперикон. Нови открития и още много работа за археолозите отвори 18-ата година от разкриването на свещения град. 

По темата

Там миналата година беше открита една от най-големите базилики в Родопите, а тази година встрани от нея започна откриването на един голям некропол, наречен Град на мъртвите. Той се намира върху голям площад.

В него бяха открити десетки гробове и един голям площад. Тепърва тези неща ще бъдат експонирани, работата ще продължи и през следващата година, защото археолозите казват, че в тази планина, където и да се копае, излизат интересни неща.

Сантиметър по сантиметър вече 18 години Перперикон разкрива своята прелест.

Министърът на културата Боил Банов отчете добро археологическо лято. Осигурените 1 милион лева повече тази година за разкопки ще се запазят в бюджета и за догодина, но ще има ревизия на обектите.

Добрата инфраструктура води много туристи, особено през лятото. Само досега грубите сметки показват, че през Перперикон тази година са минали над 60 000 души.

Краят на археологическото лято в никакъв случай не означава край на активния туристически сезон, така че броят на туристите там ще продължава да расте.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.