Според него ГЕРБ и БСП се борят кой да овладее още един властови инструмент

Тежки критики към антикорупционното законодателство. Отправи ги опозиционерът в съдебната система - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

Цацаров откри грешки в антикорупционните проекти

По думите му в състезанието между законопроектите на ГЕРБ и БСП за борба с корупцията по високите етажи всъщност прозира борба кой да овладее още един властови инструмент.

Диагнозата на Панов е закони и институции за борба с корупцията има предостатъчно, но не работят.

Борисов: Нинова да се отрече от закон на Тройната коалиция, както от Сатаната (ВИДЕО)

„Въпросът е защо тези органи не работят. Това е основният въпрос, който трябва да си зададем преди да се прави някакъв нов орган, само за да покажем, че нещичко вършим”, заяви той.

Нов орган се предвижда и в двата законопроекта. ГЕРБ го наричат комисия, а БСП - агенция. Лозан Панов го нарече мимикрия на реформа.

„Създаването на още един орган с дублиращи функции без ясни механизми за контрол и отчетност на този орган цели заобикаляне на основната тема – реформа на прокуратурата”, на мнение е Панов.

За да се намали властта на главния прокурор обаче е нужен ремонт на конституцията. От БСП в лицето на Корнелия Нинова не се съгласиха. Не се съгласиха и че законът е излишен, защото според БСП в момента начин за справяне с високопоставената корупция няма.

„Съществуват множество органи, осъдени няма, особено политици, депутати, министри. Очевидно нещо куца и не се случва както трябва”, заяви Нинова.

Затова промяната била задължителна и се търси оптималния вариант. А той, според БСП, включва президентът да назначава шефа на бъдещото антикорупционно звено. Нещо, срещу което от ГЕРБ остро възразяват.

„Няма законова пречка това да прави президентът”, на мнение е Лозан Панов.

БСП нарече неоснователни страховете, че опитва чрез закона и президента да си присвои власт. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.