Те са недоволни от политиката на МВР в сектора

Пожарникарите излизат на протест в събота! Това решиха синдикатите след националната си среща днес.

Те са недоволни от политиката на МВР в сектора и, според тях, неадекватните решения на политическото ръководство водят до закриване на районни и участъкови служби.

Вътрешният министър обеща ремонт на 22 пожарни служби (ВИДЕО)

Огънят в Пожарната се подклажда от няколко неща: че има застой в заплатите на огнеборците; че държавата с много малко ще увеличи бюджета на МВР за догодина и че парите не стигат нито за пожарната, нито за системата 112. Затова - 14 октомври е денят на синдикалното шествие.

Спешно ще се мисли и за други протести - срещу някои работодателски организации. Синдикатите обаче не уточняват кои. Раздорът е заради публични обиди към работниците и желанието да отпадане клас „Прослужено време". Защото така се засягат доходите на хората.

Синдикатите напомниха, че 12% от всички работещи българи са бедни. И сравняват в числа – че най-малко от всички балкански страни се плаща у нас. Например: средната работна заплата в България е 530 евро - почти на дъното на региона. Първенци по средни доходи са Словения и Хърватия. 

Средната работна заплата в Словения е 1624 евро, в Хърватия - 1086 евро, в Румъния - 703 евро, България - 530 евро, Албания - 339 евро. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.