Това установи международна група учени от Швейцария, Холандия и Германия

Международна група учени от Швейцария, Холандия и Германия установи, че мъжете са по-големи егоисти от жените, като системата за възнаграждение на мачовците действа по-слабо при прояви на алтруизъм, пише сайтът Лента, цитиран от БТА.

Системата за възнаграждение способства за закрепването на поведението с помощта на приятни усещания. Водеща роля тук играе факторът за вътрешна подкрепа - невромедиаторът допамин. Той се произвежда в големи количества не само при секс и вуксна храна, но и тогава, когато човек проявява алтруизъм към другите.

Кръшкачите се проявяват още през първите пет години на брака

Учените проверили следната хипотеза. Ако по природа жените са склонни към емпатия, значи снижаването на нивата на допамин би трябвало да ги направи по-егоистични. В същото време при мъжете, повишаването на концентрацията на невромедиатора, не трябва да ги кара да преследват собствени цели.

Кое мъжко качество е най-секси за жените?

В експериментите взели участие 27 мъже и 27 жени. Те трябвало да получат определена сума пари за себе си или да я предоставят на друг човек. В качеството на антагониста на допамина учените използвали невролептика амисулприд. Това вещество се свързва с рецепторите на допамина в системата за възнаграждение и неутрализира неговото действие. След две седмици доброволците повторили тестовете , но вместо амисулприда им било предложено плацебо.

Оказало се, че при приема на плацебо жените проявили алтруизъм при 51 на сто от случаите, а мъжете - едва при 40%. Амисулпридът предизвикал по-голям срив на просоциално поведение при тестваните дами - 45% при слабия пол срещу 44% - при силния.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.