Очаква се той да привлече 300 000 посетители през първата година след откриването му

След тригодишни строителни работи утре в Маракеш, Мароко, отваря врати музей, посветен на модния дизайнер Ив Сен Лоран, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Маракеш бе източник на вдъхновение за Ив Сен Лоран, докато с Париж се свързва една легендарна модна къща. Това са два аспекта на едно и също нещо - класицизъм и барок, прави линии и арабески", заяви директорът на музея Бьорн Далстрьом. 

Кръглият двор, в който е поставено прочутото лого YSL, ще отвори врати за посетители на 19 октомври. Той се намира близо до градината Мажорел, на която бяха станали собственици Сен Лоран и неговият сътрудник Пиер Берже.

Почина дългогодишният партньор на Ив Сен Лоран

"През 1966 г. Ив Сен Лоран и аз за пръв път разгледахме градината Мажорел и за нас това бе като влюбване от пръв поглед", разказа неотдавна Берже, който почина през септември на 86-годишна възраст. Когато двамата купили градината, създадена от художника Жак Мажорел, тя била повече или по-малко изоставена.

В мароканския музей са изложени около 1000 вещи, предоставени от фондацията "Пиер Берже-Ив Сен Лоран". Той включва изложбени зали, библиотека, специални помещения за съхраняване на облекла. 

Очаква се музеят да привлече 300 000 посетители през първата година след откриването му. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.  

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес