То ще доведе до прекъсване на електричеството по света

Американски специалисти от Харвардския университет прогнозират, че в следващите 100 години ще има мощно слънчево изригване, което ще доведе до прекъсване на електричеството по света, както и на работата на комуникационните спътници и на връзката с интернет, съобщи Лента, цитирана от БТА.

Двудневни магнитни бури на Земята започват на 13 октомври

В резултат на това може да има и човешки жертви. Учените анализираха информацията от отминали слънчеви изригвания. Те оцениха вероятността от суперизригване, което ще увеличи яркостта на Слънцето с 30% и ще увреди озоновия слой на Земята.

След силното слънчево изригване: Задават се магнитни бури

Слънчева буря през 1859 г., известна като "Събитието на Керингтън", води до срив в телеграфната мрежа в Европа и САЩ, както и до ярки северни сияния по ниските ширини.

Учени регистрираха серия от мощни слънчеви изригвания

Според експертите е голяма вероятността подобно изригване да се случи до края на XXI век. В резултат на него ще излязат от строй спътниците в орбита около Земята, пътниците в самолетите ще бъдат изложени на висока радиация и ще бъде нарушена работата на енергийните и охладителните системи в атомните електроцентрали.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.