С получени от турска банка пари, асоциацията купува храни за предизборна агитация

Фондация от Кърджали финансирала незаконно политическа партия ДОСТ. Това обяви прокуратурата, като поиска забрана на Асоциация „Бату Платформ”.

Според разследващите фондацията е получила от турска банка 100 000 евро, с които са били купени пакети с храна за избиратели на ДОСТ.

ДОСТ и ДПС в челен сблъсък в Джебел, полиция и жандармерия блокираха града

Още на 22 март - четири дни преди парламентарните избори тази година, агенти на ДАНС разкрили схемата – дават ти пакет с храна - пускаш бюлетина с правилния номер. Агентите заловили тир с 970 килограма хранителни продукти, разпределени в пакети. 

„Всеки от тях с по 10 кг и трайни храни като боб, леща, олио и други. Акцентът на прокуратурата е да се установи лицето, което е организирало предлагане на облаги, с цел лицата да гласуват в полза на определена партия”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Седем месеца по-късно прокуратурата установи – храната била закупена от фондация „Бату Платформ”. Стойността й е 100 000 евро, преведени през турска банка, от кого – не е ясно.  Пакетите с храна били раздавани в 15 града у нас, а целта, според прокуратурата – да се гласува за партия ДОСТ.

„Наистина мащабна схема за купуване на гласове. Незаконните дарения не може да са част от която и да е политическа кампания, това е забранено от закона и Конституция”, заяви Арнаудова.

„Партия ДОСТ не е имала никакви отношения с каквато и да е фондация”. Това пише в позицията на партията. „Ако въпросната фондация е имала някаква дейност в България, то тази дейност няма отношение към партия ДОСТ”, казват още от партията.

Историята на фондацията обаче показва, че в управителния съвет е бил заместник-председателят на ДОСТ Шабанали Ахмед Дурмуш. Сега управител е районният мюфтия на Хасково.

От партия ДОСТ заявиха и че „единствените хранителни продукти, чието раздаване е спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания,  са закупени със средства на самата партия”.

В доказателство изпратиха и копия на платежните нареждания.

„Още по време на предизборната кампания сигнализирахме за такива действия”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

А раздаването на пакетите с храна беше излъчено и в медиите. Тогава един мъж беше задържан. Сега арестувани няма. Има над 30 разпитани.

„Въпрос на време е да привлечем като обвиняеми определени лица, сега няма”, заяви Румяна Арнаудова.

Въпрос на време е и съдът в Кърджали да реши дали да прекрати дейността на фондация „Бату Платформа”. Техен представител така и не открихме. На посочения в регистрите адрес не съществува техен офис. Не открихме никого и на посочените телефони.

Според прокуратурата получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и използването на тези пари за агитация и мотивация за гласуване за конкретна партия нарушава законите и Конституцията на България. Въпреки това засега задържани или обвинени няма. Има повече от 30 души, разпитани като свидетели за това, че организацията по транспортирането на пакетите с храна било осъществено съвместно от членове на "Бату Платформ“  и симпатизанти на политическата партия ДОСТ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.