Обидна ли е думата „гей” в България”?

Иван е инвестиционен банкер на "Уолстрийт". Той живее извън България повече от 25 години. Връща се тук, провокиран от историята за момче, харесващо момчета. То е изпратено от родителите си на психолог, за да бъде „излекувано”.

"Това момче е избягало от вкъщи, направило е опит за самоубийство. Тази история много ме афектира. И започнах да разпитвам в такъв случай какво прави едно такова момче, кой му помага", разказва Иван. 

В търсене на решението той среща 18-годишния Никола - момче, харесващо момчета.

"Иван всъщност подаде ръка към нас. Аз завърших Американския колеж в София и там създадохме един клуб, който има подобни цели - да помага на ЛГБТ деца. Той беше първият в България", спомня си Никола.

Но създаването на такъв клуб, и то в България, се оказва нелека задача.

Истории като тази на Никола са много, но остават скрити, защото се изисква смелост да застанеш с лицето си, зад думите си и да бъдеш себе си. Това е мисията на Иван и на екипа на “Single step”. 

За да събере начален капитал за нея, Иван използва платформа, където онлайн всеки може да дари сума според своите възможности. А за да привлече вниманието на обществото – отправя предизвикателство към целия свят. 

Фондацията “Single step” e част от инициативата на NOVA „Промяната” . 

Обидна ли е думата „гей” в България”? Гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.