Според опозицията това е с цел разчистване на сметки и отмъщение

Трима кметове на големи общини подават оставки по настояване на президента Реджеп Ердоган. Той планира отстраняване и на районните в Истанбул, по негово нареждане ще бъдат назначени общински инспектори. 

По темата

Кметовете на Анкара, Истанбул и Бурса бяха принудени да напуснат постовете си след многократните призиви на държавния глава и най-късно в събота това ще стане факт, пише БГНЕС.

На конституционния референдум от април тази година 17 от 30-те големи общини гласуваха с „не“ за промените, които ще увеличат правомощията на турския президент. Според опозицията операцията по отстраняването на кметове и лидери на партийните структури е с цел разчистване на сметки и отмъщение.

Кметът на Бурса Реджеп Алтепе доби особена популярност в Кърджали първо със замразения протокол за сътрудничество с българския град. Последва и открита подкрепа за партия ДОСТ на Лютви Местан, а междувременно Алтепе пое контрола и финансирането на строежа на новата джамия в Кърджали.

Оставките на кметовете породиха слухове за предсрочни президентски и парламентарни избори, които са насрочени за ноември 2019 г., но според някои източници вотът може да се състои в средата на 2018 г. Днес след заседанието на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган отрече възможността за предсрочен вот, но акцентира на сериозните трудности преди местните избори, които също са планирани за 2019 г. Той призова за пълна мобилизация на кадрите и настоя те да агитират от врата на врата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.