Този регион има история с "Мосад", те са заедно ръка за ръка", посочи той

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че израелската разузнавателна агенция „Мосад“ има пръст в референдума за независимост на Иракски Кюрдистан. Според него, това личало и по размахваните израелски знамена при обявяването на резултатите от вота, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

Ердоган с обръщение в подкрепа на Наим Сюлейманоглу

По време на телевизионна реч Ердоган заяви, че „Турция е натъжена да види някои иракски кюрди, които приветстват референдума за независимост с израелски знамена“.

"Това показва едно нещо - че този регион има история с „Мосад“, те са заедно ръка за ръка“, посочи Ердоган.

Ердоган: Ще проведем мащабна модернизация на армията

Анкара яростно се противопостави на референдума и заплаши със санкции региона, отразявайки тревогите за своето значително кюрдско малцинство. Иран и централното правителство на Ирак в Багдад също изразиха тревога по време на референдума в понеделник и отказаха да признаят неговата валидност.

Израел е единствената държава, която открито подкрепя независима кюрдска държава, като премиерът Бенямин Нетаняху приветства "легитимните усилия на кюрдския народ да постигне незавивисимост".

Ердоган обвини Германия в подпомагане на тероризма

В понеделник жителите на Иракски Кюрдистан проведоха референдум за независимост от Багдад. След преброяването на 3, 44 млн. бюлетини стана ясно, че 90% от гласувалите са подкрепили независимостта, въпреки че тези данни все още не са обявени окончателно от властите в района. Иран твърдо се противопоставя на този акт, опасявайки се, че те ще доведат до масови сепаратистки действия сред кюрдското население. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.