Допустимо е да се шофира и с летни, но грайферът трябва да е минимум 4 мм

От днес шофьорите са задължени да карат със зимни гуми. Допустимо е да се шофира и с летни, но тогава грайферът трябва да е минимум 4 мм. Освен у нас подобно задължение, разписано в закон, има и в още няколко държави от ЕС - Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия. Важно е да се знае, че обикновено тази отговорност важи не само за местните водачи, но и за онези, които управляват чуждестранни коли, съобщиха от Европейския потребителски център България.

За какво ще глобяват в Акция "Зима"?

Държави, в които използването на зимни гуми е разписано в закон

Естония
Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март. В зависимост от природните и пътни условия те могат да се ползват и за по-дълъг срок - между 15 октомври и 31 март.

Финландия
Зимните гуми за колата са задължителни за периода между 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

Латвия
Между 1 декември и 1 март по пътищата там трябва да се движат само коли, оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Това означава, че грайферите трябва да са поне с 4 мм дълбочина. Гуми с шипове са забранени между 1 май и 1 октомври.

В очакване на първия сняг: Готови ли са институциите и шофьорите?

Литва
Зимните гуми са задължителни между 10 ноември и 1 април. Според местните разпоредби грайферите трябва да бъдат дълбоки поне 3 мм. Ново изключение от стандартното правило е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да използват летни гуми между 1 март и 30 ноември, но само ако на пътя няма сняг или лед.

Словения
Между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период, колите трябва да са оборудвани със зимни гуми. Другият вариант е да се шофира с летни гуми, но в багажника да имате вериги за сняг за всеки случай. Минималните грайфери трябва да са поне 3 мм.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Шофиране върху лед и сняг

Швеция
Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 31 март. Грайферите им трябва да са поне 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за всички чуждестранни коли, които минават през територията на Швеция. Гумите с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април или ако зимните условия на пътя го налагат.

Хърватия
Зимните гуми и зимното оборудване са задължителни в периода 15 ноември – 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия или пътя. В случай на нарушение на правилата за шофиране през предстоящия сезон шофьорите могат да бъдат глобени в размер на 700 куни (приблизително 106 евро).

Как да подготвим колата си за зимата?

Държави, където зимните гуми са задължителни, ако това се налага от метеорологичните условия

Германия
От 2010 г. в Германия е задължително поставянето на зимни гуми при поледица, киша, хлъзгав път. Грайферите трябва да са с поне 1,6 мм дълбочина. При положение, че метеорологичните условия са по-меки от обикновено, може да останете и с летни гуми. Гумите с шипове не са позволени, защото могат да повредят настилката. Важно е да се знае, че ако законът се нарушава и зимните гуми са необходими, но не са поставени, то глоба грози и шофьора, и собственика на колата. Санкцията за водача е 60-120 евро, а за притежателя на возилото – 75 евро. Според последните промени, които влизат в сила от следващата година, зимните гуми, произведени след 31 декември 2017 г., трябва да имат специален символ (планина със снежинка).

6 неща, които трябва да направим, за да подготвим колата за зимата

Австрия
Между 1 ноември и 15 април колите трябва да са със зимни гуми, ако природните условия го налагат. Тези гуми трябва да са и на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед. Гуми с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 31 май. В този случай има ограничение в скоростта на движение (до 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да е обозначено, че е оборудвано с такива гуми. Стикерът се купува от автомобилни клубове или бензиностанции. Употребата на вериги вместо зимни гуми се разрешава, само ако пътят е постоянно или почти постоянно покрит със сняг или лед.

Люксембург
От 1 октомври 2012 г. зимните гуми са задължителни, когато има сняг или поледица на пътя.

Норвегия
Няма задължение колите да са със зимни гуми, но в същото време те трябва да отговарят на зимните условия. От 1 ноември (или още от 15 октомври в северната част на държавата), шофьорите имат право да използват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. В района на Осло, Берген и Тронхейм обаче водачите трябва да плащат екотакси. След първия понеделник след Великден това оборудване трябва да бъде свалено.

Стават ли задължителни зимните гуми

Словакия
Зимните гуми са задължителни за автомобили с маса под 3,5 тона при зимни условия – ако по пътя има лед, сняг или е замръзнал.

Румъния
Зимните гуми са задължителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се поставят на всички колела.

Чехия
От 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са със зимни гуми, ако на пътя има повече сняг или поледица. Дълбочината на грайфера им трябва да е поне 4 мм. Гуми с шипове не са разрешени.

Държави, в които зимните гуми са задължителни, само ако има знак на пътя за това

Франция
Зимните гуми по принцип не са задължителни, освен ако няма поставен специален пътен знак с думите „pneus neige admis“.

Испания
Като цяло зимните гуми не са задължителни. Такива се слагат, когато има специално разпореждане на местните власти или специфичен знак – най-често в по-високите места.

Италия
Зимните гуми не са задължителни. Ако обаче е поставен указващ пътен знак, колите трябва да са екипирани с вериги за сняг или зимни гуми за периода, за който сте отнася този знак.

Държави, в които зимните гуми не са задължителни

Белгия
Зимните гуми не са задължителни, но са препоръчителни при зимни условия, като минималната дълбочина на грайфера е 4 мм.

Унгария
В някои области (отбелязани със знаци) употребата на вериги за сняг може да бъде задължителна поне на задвижващата ос на колата.

Кипър, Малта, Португалия и Гърция - зимните гуми не са задължителни.

Дания
Ползването на гуми с шипове е разрешено между 1 ноември и 15 април.

Ирландия
Гумите с шипове не са незаконни, но все пак би трябвало да се ползват при повече сняг или лед. В противен случай водачът може да бъде преследван за увреждане на пътната настилка.

Исландия
Няма определен период, в който зимните гуми да са задължителни. Според новите разпоредби обаче гумите трябва да са поне с 3 мм грайфер през зимния период (от 1 ноември до 14 април).

Холандия
Употребата на гуми с шипове не е позволена, защото уврежда настилката.

Полша
Употребата на зимни гуми не е заложена в закон, но се препоръчва силно използването им или на т.нар. всесезонни гуми през зимния период. Слагането на гуми с шипове е строго забранено.

Великобритания
Зимните гуми там не са задължителни, но са позволени. Могат да се използват при температура под 7 градуса. Разрешена е и употребата на вериги за сняг, както и на гуми с шипове, но при по-тежки зимни условия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.