На церемонията присъстваха висши турски държавници и български представители

В гробището „Едирнекапъ” в Истанбул беше погребан легендарният щангист Наим Сюлейманоглу. Олимпийският и световен шампион във вдигането на тежести почина на 50-годишна възраст.

СНИМКИ ОТ ПОГРЕБЕНИЕТО ТУК

Той бе изпратен като национален герой на Турция. Ковчегът на Наим бе обвит в турското знаме. Войници застанаха на почетна стража.

В първия ред на почетната редица застанаха премиерът Бинали Йълдъръм, министърът на спорта и младежта Осман Бак, бившият премиер Ахмет Давутоглу, синът на покойния президент Тургут Йозал - Ахмед Йозал, съветникът на Ердоган по спорта Хамза Йерликая. Там бяха й близки на Наим, между които приемникът му в щангите Халил Мутлу.

Легендарният щангист и шампион Наим Сюлейманоглу почина

Дипломати от българското генерално консулство също присъстваха на церемонията. Генералното консулство в Истанбул изпрати венец.

Джамията Фатих беше препълнена с хора, дошли за погребалната церемония. Те прииждаха от всички краища на Турция. Имаше и много скърбящи от България - от родния край на Наим, спортисти и приятели. Специално за да изпрати Сюлейманоглу, със самолет от Атина пристигна и гръцкият щангист Леонидис, който приживе бе съперник на Наим в щангите.

Наим Сюлейманоглу с опасност за живота след спешна операция

"България беше родина за Наим. Той беше голям човек", каза брат му Мухарем. 

Премиерът Йълдъръм бе от първите, който понесе на рамо ковчега с тялото на Наим. В мюсюлманската традиция мъжете носят на рамо ковчега с покойника, като се сменят, за да може всеки да го носи. 

Гръцкият щангист Леонидис ще се запомни с жеста, с който се прости със своя някогашен съперник - целуна ковчега му, предаде БТА.

Ердоган до леглото на Наим Сюлейманоглу (ВИДЕО)

Сюлейманоглу претърпя успешна чернодробна трансплантация в началото на октомври, но в събота, 18 ноември, издъхна в болница в Истанбул. За здравословните проблеми на бившия щангист се разбра в края на септември, когато той по спешност бе приет в интензивното отделение на една от най-големите болници в Истанбул.

Сюлейманоглу бе поставен в медикаментозна кома, защото черният му дроб е спрял да работи, а диагнозата бе напреднал стадий на цироза. Щангистът имаше нужда от спешна трансплантация на черен дроб и тя бе извършена на 6 ноември, като донор бе близък приятел на Сюлейманоглу, а лекарите съобщиха, че всичко е преминало добре, припомня БГНЕС.

СЛЕД ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА: Олимпийският шампион Наим Сюлейманоглу отново в болница

От състоянието на олимпийския шампион се интересуваше и президентът на Турция Реджеп Ердоган, по чието нареждане бе сформиран медицински щаб от най-добрите специалисти в страната.

Наим Сюлейманоглу е роден в България преди 50 години, но от средата на 80-те години на миналия век се състезава за Турция. За нашата родина той печели две световни титли, а по-големите му успехи са за Турция. За южната ни съседка е печелил три олимпийски титли, пет световни и две европейски. Има и един бронз от шампионат на Стария континент, спечелен в София през 2000 година.

Наим Сюлейманоглу претърпя успешна трансплантация

В гробището „Едирнекапъ” се погребват само геройски загиналите. На погребението ще присъстват турският премиер Бинали Йълдъръм, както и президентът Реджеп Ердоган.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.