Пътят за Мугла остава затворен заради актвизирали се свлачища

Кметът на Смолян Николай Мелемов отмени бедственото положение в града. То обаче остава в сила за населените места по поречието на Арденската река, както и за селата Мугла и Горово.

Припомняме, че проливните дъждове в Смолянско причиниха покачване на нивата на реките, а няколко села се оказаха откъснати от света. Това са селата Мугла, Горово и махала "Елево".

Пътят към село Мугла е в критично състояние - част от асфалта е изронен, а в някои участъци са паднали камъни върху пътното платно. Пътят е непроходим за автомобили. По трасето работят аварийни екипи, които се опитват да отместят камъните. 

Бедствено положение обявиха в Смолян, частично бедствено - в цялата община

Само за три денонощия в Южните Родопи са се изсипали 295 л/кв.м. Станция Кирково е измерила най-голямо количество валеж, а в Златоград са измерили 162 л/кв. м.

Частично бедствено положение в община Девин засега остава, но като цяло обстановката в региона се нормализира. Тази нощ в района една жена е загинала вследствие на битов пожар. Следенето на нивата на реките продължава. 

Каква е обстановката там?

Свлачища, непочистени пътища и катастрофи в Смолянско

„Нивото на реките в цялата област спаднаха. Нямаме бедстващи жители. Очакваме днес да се отвори пътят за Мугла, тъй като там имаше голямо срутище. Днес ще бъде събран отново щаба, за да бъдат взети допълнителни мерки. Очаквам днес да бъде отменено бедственото положение в Девин”, заяви за „Здравей, България” зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов.

„Нямаме бедстващи хора. Сигнали през нощта за произшествия нямаме. Вчера отводнявахме кметството на село Ардино и няколко къщи. Наложи се отводняване и в Златоград. Наводненията са в резултат на подпочвени води”, заяви комисар Симеон Цървуланов, началник на пожарната в Смолян.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.