Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Мораториумът върху новите лекарства и терапии остава. Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев след емоционален дебат, който премина в лични изповеди.

126 депутати потвърдиха забраната и с това решиха - мораториумът остава през следващите 12 месеца, за да се спестят между 25 и 40 милиона лева. Число, което според опозицията, не е нищо на фона на парите за здраве.

Стефан Данаилов с емоционална реч в парламента (ВИДЕО)

Минути преди началото пациенти направиха последен опит да спрат депутатите да забранят, макар и временно, новите лечения. Опит да убеди управляващите направи и опозицията.

Дебатът коренно смени курса и придоби доста личен характер, а причина за това стана изненадващата поява на Стефан Данаилов, който заради здравословното си състояние рядко идва в парламента.

Експерт: Мораториумът върху лекарствата е противоконституционен

"Ще подкрепя ветото на президента. Аз съм онкоболен и затова заявявам конфликт на интереси. Не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако от 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно химиите, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, каза Ламбо.

Данаилов покани депутатите да се разходят в Онкологията и Хематологията, за да се убедят с очите си колко много млади хора боледуват. Той обаче не успя да убеди колегите си от мнозинството.

Мораториумът върху нови болници - решение или геноцид?

„Уважавам Стефан Данаилов, но смятам, че беше употребен. Няма човек, който да няма близък или човек, който да е загубил близък заради ракови заболявания. Моят баща почина на 62 години и точно заради това не искам по тази тема да се спекулира в пленарна зала“, каза Цветан Цветанов.

„Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю, Цветанов, съжалявам, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов в тази зала, се лъжете, току що влязох. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Грижете се за думите, които употребявате за мен и моите другари”, контрира Стефан Данаилов.

С това убеждаването приключи. Ветото беше преодоляно, а мораториумът - остана. Според здравния министър Кирил Ананиев, въпреки забраната за нови лечения, няма да остане пациент без лекарства.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.