Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ отвеждат зрителите при едно от най-странните племена на Етиопия тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Мурси режат ушите и устните. Белезите красят телата им. Главите им са украсени с чудати корони, от които се подават рога на убити животни. Мъжете са ловци. Някога носели препаски, направени от кората на дърво, но днес носят голямо парче тъкан в ярки цветове, която увиват около кръста си или завързват на едното си рамо. 

Снимки на племето Мурси може да разгледате ТУК

Момичетата традиционно се покриват с кожа от коза, обвързана около кръста им. След като родят първото си дете, те получават втора кожа на церемония, наречена "свързване на майката". Кланът, или каби - е групата от представители на Мурси, за които се предполага, че са наследниците по мъжката линия от различните съпруги на един и същи мъж. 

Предполага се, че клановете в това племе са около 18, но те се различават значително по размер. Четирите най-големи са вероятно Коморец, Бумай, Юхай и Гаракули.  Членовете на един  и същи  клан могат да бъдат намерени разпръснати по цялата територия, обитавана от Мурси.

Въпреки че не е възможно всички членове на клана да докажат как са свързани, има силно табу срещу брака с друг член на клана. В някои случаи  - като например при клановете Коморте и Юхай - дори и бракът между членове им е забранен.За срещата с Мурси “Без багаж“ наемат водач от племето и рейнджър. Защото Мурси ходят въоръжени.

Трябва ли да се страхуваме от Мурси? Гледайте новия епизод на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.