Вижте как Кристоф Корбел за кратко се превърна в Петър Иванов?

Български документи срещу 2 000 евро. Германски журналист успя да си купи фалшива лична карта, според която всъщност е българин. Това се е случило в Гърция, където този бизнес процъфтява заради кризата с бежанците.

Повече от 50 000 са бежанците само в Гърция. Това сочи последният годишен доклад на южната ни съседка.

Почти всички те искат да продължат пътя си към Западна Европа, но не могат. Нямат документи, а дори да имат, с тях не могат да продължат напред. Тук идва мястото на трафикантите.

„Те правят паспорти на всяка държава, която може да си представите, имат паспорти дори и за Канада. Може да заминете за Канада срещу 12 000 евро”, разказва Кристоф Корбел.

Командир на ИДИЛ арестуван в София (ВИДЕО)

Именно бежанци разказали на германския журналист, че най-лесно може да купи фалшив паспорт в Гърция. И той заминал.

„Намерих го в едно кафене в Атина, но направих контакт с него преди това, всъщност е доста лесно да стигнеш до тези хора, наистина са много и то заради огромния брой бежанци, които живеят в Атина”, разказва Кристоф Корбел.

Само за няколко часа германецът Кристоф Корбел се превърнал в  българина Петър Иванов

„Трафикантът ми препоръча български паспорт, защото казах, че искам да вляза в Турция, а като германски журналист това би било много трудно в този момент. Затова той ме посъветва да ми даде български паспорт и аз се съгласих. Понякога трафикантите използват загубени паспорти на истински хора, само сменят снимката, но моят мисля, че е напълно фалшив. Наистина харесах името, което ми дадоха. Не знам дали това е истински човек, но според мен, щеше да мине обикновен паспортен контрол”, обясни журналистът.

Защо системата с взимане на отпечатъци не работи?

След репортажа на Кристоф Корбел последвали арести в Гърция. Но това няма да спре търговията на черно, според журналиста.

„Мисля, че няма да отнеме много време преди да се появи нов човек, който да заеме мястото на арестуваните”, коментира Корбел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.