Имен ден празнуват Богдан, Богдана, Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Божанa

Днес е Йордановден – един от най-светлите православни празници, третият по значимост през годината. Денят е известен още като Богоявление, защото според християнската вяра на този ден Исус Христос получава своето кръщене в река Йордан.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

В нощта срещу Йордановден: Намислете желание и то ще се сбъдне

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

Традициите повеляват църквите в цялата страна да отслужат празнични литургии, да бъдат осветени бойните знамена, а след това да се проведе и ритуалът по спасяване на Светия кръст. 

С песни и вино се подготвят за леденото хоро в Калофер (ВИДЕО+СНИМКИ)

След службата свещеникът хвърля кръста в реката, а само неженени мъже скачат в ледените води, за да го извадят. Вярва се, че този, който успее, ще бъде здрав и щастлив. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве. 

Йордановден се смята за последен от периода на т. нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Имен ден празнуват Богдан, Богдана, Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Божанa

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.