В понеделник в района Рейханлъ пристигнаха 24 единици военна техника

Турската армия прехвърли още десет танка на границата със Сирия, съобщи телевизия „Хабер тюрк“, цитирана от БГНЕС. 

Турция извършва мобилизация по турско-сирийската граница и Анкара може да започне военна операция против кюрдите в района на Африн. Там се кюрди от партията „Демократически съюз“ и отреди от „Силите за народна самозащита“. В неделя Анкара вече изпрати към границата със Сирия военна колона, в която имаше и пет танка. Вчера в района Рейханлъ в провинция Хатай пристигнаха 24 единици военна техника, сред които и БТР-и. 

Турция разполага нови пет танка по границата със Сирия

В неделя полковник Томас Уил от щаба на операцията Inherent Resolve заяви, че САЩ „подготвят гранична служба за сигурност, в която ще влязат бойци предимно от кюрдската коалиция „Сили на демократична Сирия“, чиято численост ще бъде около 30 000 души. Тази сила ще действа по границата с Турция. 

Това решение беше остро критикувано от всички нива на държавната власт в Турция, а вицепремиерът Бекир Боздаг заяви, че „САЩ си играят с огъня“. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши „да унищожи в утробата“ армията за защита на границите на Сирия и заяви, че турската армия „могат да започнат на мига военна операция в района на Африн“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.