Недоволството продължава под надслов „Европа и за нас”

Протест на надзиратели и съдебни охранители в цялата страна. Стотици служители на системата на затворите и съдилищата демонстрират днес в 22 града. Недоволството продължава под надслов „Европа и за нас”.

Надзиратели протестираха навръх професионалния си празник

Служителите протестират срещу лошите условия на труд, ниските заплати и по думите им критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода.

Недоволството започна в София и продължава през целия ден в различните градове на страната.

Точно в 12:00 часа пред Съдебната палата в Монтана се събраха служителите на арестите и съдебната охрана от областта, както и надзирателите от поправителния дом в Бойчиновци.

„Нашите основни искания са за приравняване на заплащането с това на служители на МВР, уеднаквяване на заплащането за специфични условия на труд, увеличаване на щатните двойки с 350 служители и тяхното финансово обезпечаване”, заяви Петко Доцев. 

Протестиращите в Монтана излязоха, освен с локум, и с лукчета. И заявиха, че нямат пари за повече. Получиха подкрепа от служителите на полицията и пожарникарите. 

Служителите на затворите излизат на протест (ВИДЕО)

По обед започна и протестът в Благоевград. Съдебната охрана излезе пред Съдебната палата в града. Заявиха, че това не е протест, а „събрание на открито”.

„Имаме 3 искания. Първо да няма разделение в сектор „Сигурност”. От различни министерства сме, но работим с един и същи престъпен контингент. Въпросът е не само в изравняване на заплатите, а и в изравняване на специфичния труд на работа”, заяви Гаврил Митушев. Освен това протестиращите  Благоевград също искат да бъдат назначени още хора.

Протестиращите в София пуснаха в небето балони с хелий, които символизират, според тях, обещанията на управляващите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.