Унгарският премиер е на посещение у нас

„Виждаме, че България е член на ЕС и би трябвало да бъде и член на Шенгенското пространство", заяви унгарският премиер Виктор Орбан след срещата си с българския си колега Бойко Борисов. 

Орбан, който е на работно посещение в България, коментира и темата за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС и развитието на инфраструктурата в тези страни. 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

"Не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа", заяви той, цитиран от Агенция "Фокус".  „Чудесно решение е, че през месец май ще има една голяма конференция за Балканите“, заяви още Орбан.  

ООН: Антиимграционният закон на Унгария нарушава човешките права

Той добави, че иска унгарците да участват в изграждането и развитието на България и покани българските инвеститори да "участват в успеха на Унгария". "Унгария и България имат сърдечни приятелски отношения. В двустранните ни връзки няма никакви конфликти. Имаме съзнание за общо историческа съдба“, каза Орбан. 

Борисов и Орбан са коментирали и редица други теми. "Говорихме и за охраната на границите, и за миграцията. Поздравих вашия премиер за това колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Казах, че Унгария винаги ще подкрепя да има споразумение между България и Турция", заяви Орбан. 

Орбан: Унгария и Полша искат гласът им да се чува в ЕС

"С Турция трябва да поддържаме добросъседски отношения. Споразумението с Турция е в полза на всички европейски страни. България е най-надеждната граница на ЕС", подчерта премиерът Бойко Борисов след срещата. "За Шенген всички знаем, че сме изпълнили необходимите критерии", заяви още министър-председателят, цитиран от БГНЕС. 

„Охрана, хот спотове и споразумения със съседите - тогава всичко ще върви по-гладко“, коментира българският премиер.

За Западните Балкани той подчерта колко важни са транспортните коридори. „До този момент срещам подкрепа от големите и съм уверен, че с едно хибридно финансиране и с европейски банки, имаме среща и с китайския премиер, та, ако някъде не достигнат пари, можем да постигнем и някой друг модел“, обобщи Борисов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.