Това се случва, след като Будапеща наложи 25 % данък на неправителствените организации, които получават пари от чужбина

Предложеният от Унгария антиимиграционен закон е посегателство срещу човешките права, заяви ООН, призовавайки правителството в Будапеща да зачита правото на свободно сдружаване, предаде Ройтерс.

Австрийският канцлер подкрепи миграционната политика на Орбан

Консервативното правителство в Будапеща внесе в парламента закон, който ще позволи на вътрешното министерство да забранява неправителствени организации, които подкрепят миграцията или представляват опасност за националната сигурност, съобщава БТА.

Вишеградската група иска ЕС, но не и "Съединени европейски щати"

Законът е част от антиимиграционна инициатива на премиера Виктор Орбан, който се бори срещу кампанията на родения в Унгария финансист и филантроп Джордж Сорос в подкрепа на либералните ценности в Източна Европа, отбелязва Ройтерс.

Председателят на ЕНП призова за "категорично решение на миграционния въпрос"

Според Рупърт Колвил, говорител на Върховния комисариат на ООН за правата на човека, проектозаконът изглежда показва засилване на контрола върху групите, които работят в области, смятани от правителството за противоречащи на държавните интереси, като миграцията и правото на убежище. Внасянето му "неоправдано ограничава правото на свободно сдружаване и представлява притеснително продължение на кампанията на правителството срещу човешките права и гражданските свободи", добави Колвил на пресконференция в Женева.

Орбан: Унгария и Полша искат гласът им да се чува в ЕС

Според унгарското правителство законът, който освен това ще наложи данък от 25 на сто върху даренията от чужбина за неправителствени организации, подкрепящи миграцията в Унгария, има за цел да възпира незаконната имиграция. Според Орбан тя подкопава стабилността на Европа и отчасти е насърчавана от Сорос.

Хиляди африканци на протест срещу депортирането им от Израел (СНИМКИ)

"Подобен данък вероятно ще доведе до намаляване на бюджетите и ще попречи на събирането на средства, подкопавайки способността на неправителствените организации да изпълняват дейността си", заяви Колвил.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.